piątek, 26 sierpnia 2016

Leczo z cukinią.

Leczo jest to tradycyjna węgierska potrawa, bardzo podobna do francuskiego ratatouille. Chętnie lubię je gotować jak i jeść. Zazwyczaj jem je z bułką albo chlebem, lecz można również z ryżem. Pamiętam jak zawszę u dziadków w piwnicy stały słoiki z leczo obok bigosu i kompotu.

RECEPTURA:


Składniki:
-boczek i kiełbasa (ilość zależy od tego jak bardzo lubicie, możliwość pominięcia w przypadku nie jadania mięsa)
-6 czerwonych papryk
-2 zielone papryki
-2 białe papryki
-cukinia
-3 cebule białe
-2 cebule czerwone
-2papryczki chili (ilość dostosować do swojego smaku ja wole bardziej ostre potrawy)
-2 puszki pomidorów całych bez skórki
-koncentrat pomidorowy
-ryż albo chleb (co komu pasuje)

Sposób przyrządzenia:

Boczek i cebule pokroić w kostkę, a kiełbasę w talarki. Boczek wrzucić do garnka na rozgrzane dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek. Gdy cały tłuszcz się wytopi z naszego "boczusia" dając swój smak i tłuszczyk, wrzucamy cebule aby się zeszkliły i zmiękły. W międzyczasie kroimy papryki w paseczki około 2 centymetry, a papryczkę chili w okrągi. Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę i dusimy ja. Po około 30min dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem którym były oraz pół szklanki wody.

Dusimy przez kolejne 10min. Dodajemy pokrojoną cukinie w kostkę około 1 centymetr i dodajemy z dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego i płaską łyżką do ziół prowansalskich. Gotujemy aż do czasu gdy wszystkie warzywa z mięsem będą miękkie. 

Tak na prawdę nie powinno się gotować przy pomocy czasu tylko naszych zmysłów.

Mam nadzieje ze przepis się spodobał.





5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie *-* Koniecznie muszę spróbować :)
    Zapraszam do siebie http://panidosiaczek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogólnie kocham leczo! <3 Najlepsze co może być! :)
    Moja mama też robi z cukinią. Chociaż w sumie cukinia, dynia... :) Wszystko smakuje bardzo dobrze w tym zestawieniu! :)
    http://siatkareczkablogaq.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mojemu mężowi z pewnością zasmakuje taka wersja leczo :) Ja nie przepadam za boczkiem, ale zawsze można go ominąć :)
    Pozdrawiam!
    https://gorzela-makeup.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię leczo ale nigdy nie jadłam lecza z cukinią :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie :) Dopiero uczę się gotować więc - kolejne wyzwanie! :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie - www.odcienczerni.pl

    OdpowiedzUsuń